Drupal of Wordpress, welk CMS is beter? | Wildsite

Drupal of Wordpress, welk CMS is beter?

Voordat je een website laat (of gaat) ontwikkelen is het goed om van tevoren te onderzoeken welk content management systeem (CMS) het beste bij jouw ambitie en organisatie past. Op dit moment zijn Wordpress en Drupal de twee meest populaire open source CMS'en, maar waarin verschillen deze systemen? In dit blog maak ik een vergelijking tussen beide systemen en bied ik je een aantal handvatten om een zo gedegen mogelijke keuze te kunnen maken.

 

Overeenkomsten Wordpress en Drupal

Snelheid

De snelheid van een website is één van de belangrijkste aspecten voor een succesvolle website. Een snelle laadtijd is niet alleen gebruiksvriendelijk, het is ook een belangrijke graadmeter van Google voor het bepalen van getoonde positie. 

Voor een snelle laadtijd gebruiken zowel Wordpress als Drupal dezelfde techniek: 'caching'. Hierin verschillende systemen niet en zijn dus nagenoeg even snel.

 

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Via een goede zoekmachine optimalisatie (SEO, Search Engine Optimalisation) kunnen zoekmachines, zoals Google jouw website optimaal scannen en vervolgens op een goede positie indelen. Zoekmachine optimalisatie is dus een pré voor elke website.

Zowel voor Drupal als WordPress zijn dezelfde middelen beschikbaar om jouw website te optimaliseren, zoals het definiëren van logische, leesbare URL’s, pagina titels, het creëren van metatags en het aanmaken van een sitemap. De vindbaarheid van beide systemen is dus even goed. 

 

Gebruikersgemak

Ook voor het aanmaken of bewerken van pagina's (content), verschillende de systemen niet veel van elkaar. Dit komt omdat het bij beide CMS'en mogelijk is om een eigen tekstverwerker te installeren. Met een tekstverwerker heb je geen kennis van HTML nodig als je een kopje, opsomming of tabel wilt gebruiken. Veel gebruikte editors zijn TinyMCE en CKeditor.

 

Uiterlijk

Het uiterlijk van de website wordt niet bepaald door een CMS maar door een template (theme). Voor zowel Drupal als Wordpress zijn duizenden themes te downloaden of zijn custom templates te bouwen. De keuze voor een CMS hoef je dus niet te baseren op het uiterlijk.

 

Maar waar zitten die verschillen dan wel in? Om hier goed inzicht in te krijgen, is het belangrijk iets te weten over het ontstaan en de achtergrond van de systemen.

 

WordPress

WordPress is op dit moment het meest gebruikte CMS ter wereld! WordPress is van oorsprong een blogsysteem, maar inmiddels uitgegroeid tot allround websitesoftware. De blog-oorsprong zie je nog steeds terug in het systeem, de basis ligt in het snel en gemakkelijk plaatsen van artikelen. Binnen een paar minuten heb je, ook als niet-programmeur, een WordPress site geïnstalleerd en kan je direct content aanmaken.

 

Wordpress backend

Wordpress is vanuit de basis een relatief eenvoudig systeem, maar kan worden uitgebreid dankzij de vele plugins die je kunt downloaden. Niet alle plugins zijn van dezelfde kwaliteit, maar inzet ervan maakt een site al snel tot een professioneel uitziende, veelomvattende site. Voor de goede plugins moet je betalen maar daar krijg je dan ook meestal support voor terug.

 • Wordpress is het beste te gebruiken voor: Blog websites, simpele corporate en magazine websites.
 • Wordpress is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waarin verschillende rollen gekoppeld moeten worden. (Denk aan een community website, intranet, extranet, klanten portal). Ook is Wordpress minder geschikt als webshop.
 • Wordpress is qua gebruiksgemak: Erg gemakkelijk. Doordat Wordpress vanuit de basis niet veel opties biedt is het invoeren en beheer ervan overzichtelijk.

 

Drupal

Waar Wordpress uitblinkt in eenvoud, blinkt Drupal uit in flexibiliteit. Het kenmerkt zich vooral door de vele mogelijkheden die standaard direct in het systeem aanwezig zijn. Zoals het aanmaken van verschillende gebruikersrollen (ideaal voor o.a. redacties of community platformen), het rechten beheer en de verschillende pagina- en datatypes (entities).

 

Drupal backend

De plugins van Drupal (modules) werken anders dan bij WordPress. In plaats dat deze een eigen zelfstandig systeem zijn binnen het CMS, zijn de Drupal modules kleine onderdelen en vormen ze samen een nieuwe functionaliteit. Dit zorgt ervoor dat de combinaties eindeloos zijn en daarmee ook de mogelijkheden van Drupal. Hierdoor kun je een Drupal website helemaal naar je hand zetten. Een extra voordeel van Drupal modules is dat ze allemaal gratis zijn!

 

Naast de veelzijdigheid is het ook de stabiliteit en schaalbaarheid waardoor grote organisaties als NASA, Het Amerikaanse Witte Huis, de Tweedekamer, RTL Nieuws, Harvard en de Universiteit van Utrecht kiezen voor Drupal. De ontwikkelingen van de laatste jaren rondom Drupal laten duidelijk zien dat er meer gekeken wordt naar de behoeftes van deze grote organisaties. Zo is de nieuwe versie van Drupal, versie 8 (waar deze website ook mee gebouwd is), qua code compleet anders opgebouwd en wel op zo'n manier dat ontwikkelaars zonder Drupal kennis makkelijker kunnen instappen.

 • Drupal is het beste te gebruiken voor: Corporate, Magazine, Community, Intranet websites en (met Drupal Commerce) zelfs voor webshops.
 • Drupal is minder geschikt voor: In principe is Drupal inzetbaar voor alle type websites. Voor een simpele blog website is het misschien wat overkill maar het kan verstandig zijn als je verwacht in de toekomst je website uit te gaan breiden.
 • Drupal is qua gebruiksgemak: Uiteenlopend. Voor degene die content invoert is Drupal extreem makkelijk. Voor iemand die functionaliteit moet inbouwen heeft Drupal een flinke leercurve. Door de modulaire opbouw zijn de mogelijkheden eindeloos en kost het tijd voordat men genoeg ervaring heeft.

 

Vergelijkingsoverzicht

 

WordPress

Drupal

Bestaat sinds 2003 2001
Populariteit 74 miljoen websites 1,2 miljoen websites
Kosten Gratis Gratis
Gebruikt door bijvoorbeeld D66, de Bijenkorf, Emerce NASA, Het Witte Huis, Harvard
Gratis thema’s 2.200+ 2.300+
Plugins 47.000+ 35.000+
Handmatige installatietijd 5 min. 10 min.
Niveau van kennis nodig + ++

 

 

Beveiliging

Naarmate systemen populairder worden, wordt het voor aanvallers steeds interessanter om zo’n systeem te kraken. Want, hoe meer gebruikers een systeem heeft hoe groter het bereik. Het aantal WordPress gebruikers is een stuk groter dan die van Drupal en daarmee veel interessanter voor bijvoorbeeld hackers.

Het is dus erg belangrijk om de veiligheid van jouw website te waarborgen. De beveiliging is goed te regelen met wat eenvoudige extra maatregelen. Zodra er gaten in de beveiliging worden gevonden volgt er direct een update van de software. Het is verstandig dat soort updates te volgen en zo spoedig mogelijk te installeren.

Beveiliging is altijd een issue bij zowel bij open als closed source websites. Maar in het bijzonder bij WordPress. Wees je er dus altijd van bewust dat je website goed beveiligd blijft.

 

Maar wat is dan beter?

Als je snel en eenvoudig een website wilt bouwen, dan is Wordpress de beste keuze. Ben je kritische webmaster (of ontwikkelaar) en wil je meer vrijheid in het bepalen van de structuur, indeling en userflow van je website, dan is Drupal de beste keuze. Een webmaster die gewend is aan Drupal, zoekt in Wordpress naar opties die er niet zijn en een webmaster die gewend is aan Wordpress, moet in Drupal wennen aan de vele opties en instellingen.

 

Als je de beide systemen zou vergelijken met een herkenbaar product, dan kun je Wordpress misschien wel het beste vergelijken met Playmobil, je kun relatief snel en eenvoudig een website in elkaar te 'klikken'.

Drupal kun je dan het best vergelijken met lego, waar je met meerdere kleine componenten van alles kunt bouwen en eindeloos veel mogelijkheden hebt.

 

Tips voor opdrachtgevers

 • Bepaal eerst de vereisten en doelen van de nieuwe website. Wat en wie wil je ermee bereiken?
 • Kijk naar de ervaring die redacties en gebruikers mogelijk al hebben.
 • Bedenk wat je komende tijd (op korte en langere termijn) met de site wil gaan doen.
 • Besluit pas daarna welk CMS het beste kan worden ingezet.
 • Als je gebruik maakt van een template of plugin, pak dan niet zomaar de eerste de beste, maar laat je hierover adviseren.
 • Neem contact op met Wildsite, zodat je met mij kunt sparren en ik je kan ondersteunen bij het maken van een juiste keuze.

Deel dit artikel