Hoe verhoog je het aantal verkopen via je website? | Wildsite

Hoe verhoog je het aantal verkopen via je website?

Stel, je website of webshop staat al een tijdje online en je hebt een goede ranking behaald in Google. Je website heeft een hoog aantal bezoekers, maar toch krijg je weinig bestellingen of aanvragen. Wanneer je website veel bezoekers heeft, maar weinig verkopen oplevert, spreek je over een laag rendement. Dit wordt ook wel een lage conversie genoemd. Er zijn tal van manieren waarop je de conversie van je website kunt verhogen. In dit blog geef ik je een aantal tips:

 

1. Spreek de doelgroep aan

Probeer je zoveel mogelijk te richten op je doelgroep. Niet met ‘Welkom op onze website’, want dat weet een bezoeker wel, maar door het kort benoemen van onderwerpen (of dilemma's) waar jouw bezoeker mee bezig is. Probeer herkenning op te roepen, zoals: ‘Je bent eigenaar van een website / webshop en je hebt het gevoel dat er meer in zit?’ Jouw doelgroep voelt zich direct aangesproken en krijgt het gevoel dat jij hem of haar snapt en kan helpen.

 

2. Maak duidelijk wat jouw propositie is

Maak in één oogopslag duidelijk waar het bij jou onderneming website of webshop om gaat. Dit lijkt een open deur, maar bij veel corporate websites (zeker als het gaat om diensten) is het niet altijd even duidelijk wat er te koop is. Een concrete titel, een goede slogan en een pakkend beeld zijn prima hulpmiddelen om je aanbod in één oogopslag duidelijk te maken. Hoe concreter, hoe beter!

 

3. Maak duidelijk wat jouw USP’s zijn

De meeste bezoekers die via Google komen bekijken vaak meerdere websites in korte tijd (een eerste sitebezoek duurt gemiddeld 7 seconden). Het is dus van groot belang dat jij de bezoeker in één oogopslag kunt overtuigen waarom hij of zij voor jou moet kiezen en wat jouw onderscheidend vermogen is.

Verwerken de belangrijkste USP’s (liefst maximaal 4) in de header of op een andere prominente plek. Zorgt ervoor dat mensen direct ‘snappen’ waar het bij jouw website / webshop om gaat. Lees ook stap 2 van 'Hoe bepaal je een online marketing strategie'.

 

4. Doseer de content

Als je je realiseert dat een nieuwe bezoeker van je website / webshop gemiddeld in 7 seconden bepaalt om te blijven of om te gaan, dan is het niet handig om hele lappen tekst (vooral op de homepage) of heel veel informatie(blokken) te presenteren. Die lappen tekst gaan ze pas lezen als je ze hebt overtuigd om te blijven. Daarom is het van essentieel belang om de belangrijkste landingspagina's overzichtelijk en helder te maken. De verdieping komt daarna!

 

5. Zorg voor de juiste uitstraling

Een website / webshop die er slordig uitziet, waar het logo ontbreekt, of waar zoveel kleuren door elkaar heen gebruikt worden dat het niet meer serieus overkomt, maakt geen schijn van kans. Een bezoeker heeft een 'onbewust oog' voor zaken die niet kloppen. Aandacht besteden aan een passend webdesign is een voorwaarde voor een goede eerste online indruk. 

 

6. Bied 'over de streep-trekkers aan'

Naast het feit dat bezoekers graag willen weten waar ze zijn, wat ze kunnen verwachten, wat en waarom ze hier zouden moeten converteren, is het van groot belang om nieuwe bezoekers ‘over de streep te trekken’. Je wilt ze kennis laten maken met jouw product of dienst en hun de ultieme klantervaring bieden, zodat ze vaker terugkomen en loyaal worden aan de website / webshop van jouw bedrijf. Hier zijn heel veel manieren en methoden voor. 

 

7. Zorg voor een heldere structuur

Als je wilt dat bezoekers binnen enkele seconden snappen waar het in zijn totaliteit om gaat, dan is het belangrijk om de indeling van de website / webshop zo te maken dat bezoekers in één oogopslag de website / webshop kunnen scannen en begrijpen. Sommige homepages staan vaak zo vol met teksten, blokken, afbeeldingen en navigatiemenu’s dat een nieuwe bezoeker door de bomen het bos niet meer ziet.

De kans dat een bezoeker dan afhaakt, is zeer groot. Zorg voor een heldere structuur dat alle hierboven omschreven punten bevat. Bekijk ook eens voorbeelden van door ons gerealiseerde en (op conversie) geoptimaliseerde websites en webshops.

 

8. Bouw aan overtuigingskracht

Wervende webteksten maken lekker nieuwsgierig en bouwen aan overtuigingskracht. Het benoemen van de voordelen, het uitleggen van het onderscheidend vermogen, resultaatgericht schrijven (verkoop gaten, geen boren) en zorgen voor herkenbaarheid en uiteindelijk voor het beste resultaat. 

 

9. Zorg voor aantrekkelijke navigatie-items

Als je wilt dat bezoekers langer dan 7 seconden blijven, dan is het noodzaak om voldoende ‘springplanken’ te creëren naar de rest van je website / webshop. Met andere woorden: hoe aantrekkelijker / wervender de navigatie-items op jouw website / webshop zijn, hoe groter de kans dat men hierop doorgaat. Dooddoeners als ‘contact’, ‘producten’, ‘aanpak’ kunnen plaatsmaken voor ‘voordelen’, ‘unieke aanpak’, ‘gratis kennismaking’ etc.!

 

10. Vertel de bezoeker wat hij moet doen

Naast een wervend en helder navigatiemenu moet je voldoende toegang bieden naar interessante, waardevolle content. Het gebruikmaken van heldere en overtuigende ‘calls to action’ en een slim conversiescript dragen hier absoluut aan bij. Een call to action is een stukje tekst die de websitebezoeker oproept om iets te doen. Bij een product kun je bijvoorbeeld een knop maken met ‘Bestel nu’. Of je kunt op je homepage een knop plaatsen met ‘Vraag direct een offerte aan’. Maak het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk om actie te ondernemen.

 

11, 12, 13, 14... en nog veel meer conversie optimalisatietips

Bovenstaande 10 conversie optimalisatietips geven eenvoudig aan welke mogelijkheden er zijn om de conversie te verhogen. Maar er zijn veel meer invloeden op online conversie optimalisatie.

Het is zelfs mogelijk dat je webshop slecht scoort op al deze tips en toch heel goed converteert. Want ook invloeden als concurrentie, breedheid van je focus, leeftijd van je webshop / site (voorlopen of meedoen) etc. bepalen in grote mate hoe jouw website / webshop converteert. 

 

De aard / bron waar bezoekers vandaan komen, is een essentieel conversie bepalend element. Sommige webshops scoren 2 tot 3 x zo hoog op bijvoorbeeld organisch dan op andere verkeersbronnen. De kwalitatieve verkeersbronnen adresseren en erop inzetten is bouwen aan conversiegerichte landingspagina'sEen ultieme stap naar online groei. Lees ook stap 4, 5 en 6 van 'Hoe bepaal je een online marketing strategie'.

 

Heb jij het gevoel dat de online conversie van jouw website / webshop echt beter kan? Maak dan een afspraak zodat ik samen met jullie alle belangrijke conversie verbeterpunten in kaart kan brengen, met als doel: online groei realiseren. 

 

Deel dit artikel